Tuesday 30 April 2013

Nepal - landet med de høyeste fjellene i verden



10 av verdens høyeste fjelltopper ligger i det lille fjell-landet Nepal. Naturen er ikke annet enn spektakulær med sine kritthvite fjell, frodig og grønn åser, og vakre elver og innsjøer. Nepal er et av de landene man bør minst se en gang før man dør. 

Et av de mest minneverdige øyeblikkene i Nepal, er den første gangen man ser de kritthvite og gigantiske Himalaya fjellene reise seg opp flere tusen meter opp i det blå. Det beste utgangspunktet for å se Himalaya fjellene, er i fra Nepals tredje største by, Pokhara.

OG i det man ankommer Pokhara for første gang, så blir man ikke annet enn beundret over byens "laidback feeling" og dens naturskjønne omgivelser. Det er grønt og frodig. Luften er krystallklar. Det er fine elver og innsjøer hvor man kan leke seg, og ikke minst, bak de grønne åsene ligger verdens høyeste fjellkjede, Himalaya.

Utsikt i fra hotellet i Pokhara
Det skal faktisk sies, at når man først kommer til Pokhara, så blir man litt skuffet.

- Hvor er alle fjellene? Hvor er Himalaya? Du har sett bildene. Du vet at de skal ligge der, men de er der rett og slett ikke.

Vel, alt har en forklaring. Det har seg slik at det er kun tidlig, tidlig på morgenen at Himalaya viser seg i fra sin beste side til verden.

Resten av dagen ligger den tildekket av skyer, så om man ikke kommer tidlig, tidlig på morgenen til Pokhara, så er det ingen fjell å se den dagen.

Men det at fjellene ikke viser seg så ofte, gjør det ekstra stas når man først får øye på dem. Så etter din aller første natt i Pokhara, husk på å stå tidlig, tidlig opp.

På mange av byens hoteller, så er det mulig å spise frokost ute på taket, og det er noe vi virkelig anbefaler dere å gjøre. Spis en tidlig frokost, mens du samtidig kikker på VERDENS BESTE UTSIKT, Himalaya. En fjellkjede hvor de fleste fjelltoppene ligger på mer enn 8000 meter!

På vandretur i Himalaya



Det er noe fascinerende med å vandre rundt i Himalaya, om det kun er på en dagstur, en hel uke, eller en mnd. Det er noe spesielt å vite at du ser på noen av verdens aller høyeste fjelltopper i det du vandrer opp og ned bratte åser. Himalaya kjeden strekker seg faktisk igjennom hele 5 land som Pakistan, Kina, India, Nepal, Buthan, og har over 100 fjelltopper på over 7200 meter. Tre av verdens mektige elver, starter i Himalaya og gir vann til over 600 millioner mennesker i Sør-Asia.

I Pokhara, så finnes det masse ulike turoperatører som kan guide deg trygt igjennom Himalaya. Guidene er  hyggelige og svært profesjonelle, og dersom du ikke ønsker å bære din egen ryggsekk, så er det faktisk mulig å leie inn en lokal "shepherd" som kan bære den for deg. ( mot betaling selvsagt)

Bak grønne og frodige åser kan vi se en fjelltopp på over 8000 meter
Å gå på tur i Himalaya er ikke så aller verst, spesielt dersom man er vant med å gå i den råe norske fjellheimen.

Man går på gode stier, mange av dem steinbelagt. Det er vanlig å gå etapper på ca 6 timer hver dag.

Overnattingsplassene på veien opp i fjellene er behagelige med gode senger, dusjer og flere små restauranter. ( tilbudet av mat er overraskende god, man får til og med internasjonale retter som pizza og tacos)

Himalaya i Nepal er godt lagt opp for turister, så man trenger ikke å være noen fjellklatrer for å overleve en ukes tur.

Dagen starter vanligvis veldig tidlig, ofte før 06:00. Det første man gjør, er å hoppe ut av sengen, ta på seg tykke klær siden luften er iskald så tidlig på morgenen, og deretter skal man ut for å se på noen verdens høyeste fjelltopp.

En hyggelig lokal guide
Siden man gjør dette hver dag, så blir det nok av gode fotomuligheter, så husk å lade kamera!

Deretter, etter dagens kikk på Himalayas største fjelltopper, så går man tilbake til den lille landsbygden for å spise frokost.

Rundt 8:00 starter dagens gåtur, og da går man i ca 6 timer til, før man ankommer neste fjellbygd rundt 14-15:00 på dagen.

Resten av dagens benyttes til å slappe av, spise mat, prate med lokalbefolkningen eller andre reisende. Det er og blir en veldig sosial tur.

Ja, en vandretur i Nepal er avslappende, og man føler en ordentlig ro i kroppen. Det er deg og naturen, og ingenting annet. Har du ikke drømt om å minst en gang, dra langt vekk i fra alt som heter støy, bråk og mas? Å dra langt vekk i fra populære og folksomme ferieplasser, for å heller oppleve det råeste moder jord kan tilby av natur og landskaper?

Å dra til en plass hvor lokalbefolkningen er mer gjestfrie enn nesten noen annen plass i verden. Å dra til en plass hvor natur og action står i sentrum. Å dra til en plass med god mat og drikke, og en svært spennende kultur.

Dersom du har hatt noe av dette i tankene, på et eller annet tidspunkt, så vil Nepal ikke skuffe deg!

Tilbake til Pokhara

Etter en vandretur i Himalaya, uavhengig av lengde, så er det alltid godt å komme tilbake til sivilisasjonen. Tilbake i Pokhara, så finnes det fremdeles masse å gjøre og ferien er derfor ikke slutt, selv om man allerede har gått på tur i det mektige Himalaya.


Rafting i Nepal
Høres White Water Rafting morsomt ut? 

Ut i fra hvor mye tid du har, så finnes det flere ulike turer hvor du kan padle ned mektige elver i Nepal. 

Den lengste turen varer i hele 10 dager, og tar deg med på et eventyr uten like, i fra foten av Himalaya og ned til uberørte og vakre områder av Nepal med et rikt dyreliv som tigere, krokodiller, apekatter og masse flere arter.

Forvent deg en tur med spennende stryk og flotte naturopplevelser.

MEN det er så mye mer å finne på her. Er du glad i å fly? Vel, for de av dere som liker en litt luftig tur, og litt "action", så finnes det et mylder av muligheter for å bli med en profesjonell paragliding-instruktør på tur opp i luften.
Har du noen gang drømt om å fly over Himalaya?

Se for deg dette: Du er fastspent til en skjerm og plutselig brøler instruktøren din til deg;

- LØP, LØP, LØP

Du løper, så raskt som du overhode kan, mens du ser at stupet av fjellet nærmer seg med stormskritt.

Det er ingen vei tilbake nå, og du er på full vei utfor stupet.

OG plutselig tar skjermen over, og den løfter både deg og instruktøren din langt opp i luften.

I det du får pusten tilbake, så begynner du å orientere deg. Dere flyr høyere og høyere opp og over skyene, og plutselig ser du et av de gigantiske 8000 meter fjellene rett foran deg. Det er så spenstig og vakkert at du nesten mister pusten enda en gang.


For mer informasjon angående en tur til Nepal: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden.


No comments:

Post a Comment