Thursday, 1 November 2012

Dra på storbyferie til Sarajevo?


Reisekilden anbefaler Sarajevo!

Sarajevo, vekker nok en gang oppmerksomhet i fra verden. Men denne gangen er det ikke bomber som kastes over byen om får media-omtale. Heller er det ikke massedrap eller henrettelser som står i sentrum. Nei, grunnen til at verden nok en gang vender blikket mot Sarajevo er den gjeve prisen byen får æren av å holde i 2014; nemlig titlen som Europas kulturelle hovedstat. Og med det spår store deler av reiselivsbransjen verden over, at Sarajevo kan bli en av de "hotteste" byene å besøke i årene fremover.

Så om du er lei av å dra til London, Paris, Barcelona eller Riga på weekendturer - vurder å ta neste langhelg til Sarajevo med Reisekilden!



Det føles litt eksotisk å dra til Bosnia og Sarajevo, selv om vi er langt inn på det europeiske kontinentet i sørøst Europa. Byen er svært kontrastfull, om ikke den mest kontrastfulle i hele Europa. I et lite øyeblikk føles det som om man står midt i vest Europa med byens mange Østerrikske bygninger, men like bak neste sving skjuler det seg moskeer, muslimske bønnerop og ottomansk arkitektur og butikker.

Fascinerende er det, og man kunne like gjerne ha vært langt nede i Midtøsten. Som nevnt i vår første artikkel om Bosnia, så har landet ofte ligget i kryssingen mellom flere store og mektige riker på jakt etter land og kolonier.


Romerriket var her, grekerne var her, det Østerrikske-Ungarske riker var her, det Ottomanske riket (tidligere Tyrkia) og Stalins jernhånd var her nesten. Alle disse rikene har påvirket Bosnia på hver sin måte, og dette er spesielt fremtredende i Sarajevo.


Sarajevo by sunset













DEN LILLE bosniske hovedstaten ligger midt i mellom fredelige grønne daler, skog og høye fjell. Det overrasker kanskje noen at Sarajevo holdt vinter Ol i 1984?

Vel overraskende eller ikke, det gjorde altså Sarajevo. Det var på denne tiden Sarajevo igjen opplevde sin storhetstid på Balkan, selv om det skulle brått forandre seg noen få år frem i tid..

Foruten om store fjell, så har byen ingen tilknytting til verken hav eller noe kyst, men det har ikke stoppet Sarajevo for å havne midt opp i store begivenheter som har satt byen på verdenskartet opp til flere ganger.

En liten skyteepisode i 1914 førte til en hel verden i krig. Da refererer vi naturlig nok til den første verdenskrigen som ble sparket i gang på den lille latinske broen midt i Sarajevo.

Historien går som følger: Den østerrikske tronfølgeren og hans kone ble begge skutt av en nasjonalistisk serber da de var på besøk i byen for å fremme at Bosnia tilhørte det Østerrikske-Ungarske riket og ikke Serbia. Etter drapet (kort fortalt) var dermed et svært nasjonalistisk og splittet Europa plutselig i storkrig med hverandre. Tyskland "backet" opp Østerrike, mens Frankrike og England forsvarte Russland, som igjen forsvarte Serbia.

Den latinske broen i Sarajevo 
PS: Skuddet som ble avfyrt på den latinske broen (på bildet ovenfor) har i dag blitt en svært populær turistattraksjon for byens turister.


Shoppingsgaten i Sarajevo
BRUK EN DAG til å bare vandre rundt på måfå i byen. Slå deg ned på en lokal kafe hvor de serverer tyrkisk kaffe og søtsaker på morgenkvisten.

Bruk den lille halvtimen til å observere byen og landet du nettopp har satt dine føtter i. Iaktta Sarajevos lokalbefolkning som strømmer frem og tilbake på ulike ærend. En stor del av det å reise handler om å observere mennesker i det landet du reiser i. Det er de som bærer kulturen i landet.


Ta deretter å besøk et par museum før du vandrer opp og ned de mange spennende gatene i byen. Du vil se at gatene i Sarajevo forandrer seg raskt, både med tanke på arkitekturen og folkene som går der.


En stor del av arkitekturen i Sarajevo ble bygget opp av det Østerrikske-Ungarske riket i nyere tid. De kom med store forbedringer med sine vestlige ideer, teknologier og oppfinnelser. Byen fikk for eksempel verdens nest-første trikk og flere moderne bygninger og institusjoner ble bygget for å modernisere byen.

Om en stor del av byen ser moderne ut med sine vest europeiske bygg, så skal man ikke gå langt før man ser små trange gater med flotte moskeer, ottomanske hus, tyrkisk kaffe og mat. Flere butikker og markeder selger tyrkiske produkter, og i et lite øyeblikk så kunne man like gjerne ha vært på ferie i Tyrkia som i Bosnia.

I gamlebyen sitter folk å nyter tyrkisk kaffe.

Det skal sies at Sarajevo var i lang tid kjent for sin multikulturelle integrering. Både jøder, muslimer, katolikker og ortodokse levde side om side i århundrer før den tragiske borgerkrigen tidlig på 90-tallet startet.

Men Sarajevos lange tradisjon og historie som en multikulturell by, har definitivt utviklet en spesiell atmosfære og karakter i luften. Man merker det ekstra godt på grunn av byen lille størrelse med kun 430 000 innbyggere.

Det at byen er liten og så kompakt gjør kontrastene enda større mellom byens "splittet personlighet"i fra å være både litt vestlig og litt asiatisk.    Og vi er egentlig fristet til å si at det egentlige skille mellom Europa og Asia ikke går i Istanbul, men så langt opp som til Sarajevo.

MEN BYEN har også en langt mørkere historie å vise til. Tidlig på 90-tallet ble Sarajevo dratt inn i begivenheter som fikk byen nok en gang på verdenskartet. Joguslavia brøt i sammen og kampen om land og ressurser begynte for alvor. Serbiske styrker omringet hele byen i fra utsiden og stengte dermed byens innbyggere igjen. Strøm og vann ble kuttet, og med ett ble Sarajevo som kun 10 år tidligere hadde hold vinter OL, en lukket by i fra verden. Ingen kom ut - ingen kom inn.

Sarajevo under krigen

Etter hvert inntok snikskyttere byen. Terroren og usikkerheten ble enda noen hakk verre. Man kunne aldri være sikker på hvor og når en snikskytter satt med kikkersikte mot ditt hode, klar til å trekke av uten forvarsel.

Livsfarlig som det var, så måtte allikevel byens befolkning ut av husene sine for å få tak i mat og vann. Man viste aldri om man ville komme tilbake hjem i livet, men det ble en hverdag for befolkningen i Sarajevo tidlig på 90-tallet.

De hemmelige tunnelene i Sarajevo


En hemmelig tunnel på nesten 1000 meter ble gravd ut i all desperasjon i fra den beleirede byen, under og forbi serbiske styrker, til flyplassen som stod på nøytral grunn.

Her kunne de få tak i vann, mat, medisiner og våpen i fra FN, som igjen kunne fraktes videre inn til byen.

Det sies at tusenvis av mennesker gikk igjennom disse tunnelene.

For en besøkende til Sarajevo, så er en tur til disse tunnelene et must. Man kan dra på en guided tur med lokale menn som jobbet i disse tunnelene.

Man får høre deres sterke historier, kampen mot å overleve og frykten for å bli tatt.

Det som er mest spesielt er at denne krigen, som Europas verste siden 2 verdenskrig, kun ble avsluttet for 16 år siden. Sarajevo har så vidt begynt med å lindre smertene og gro sårene, og det vil nok ta mange år før forholdet mellom de ulike kulturelle grupperingene normaliseres.

Men for deg som turist, så ønsker Sarajevo deg hjertelig velkommen. I 2014 står byen klar til å feire seg selv som Europas kulturelle hovedstat, og vi i Reisekilden utfordrer dere til å ta en tur hit. Om det skulle være for en weekendtur eller en lengre ferie til Bosnia/Balkan.

Sarajevo står klar som Europas mest spennende by-ferie - reis!

For mer informasjon om Bosnia og Herzegovina: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden

No comments:

Post a Comment