Bosnia er landet hvor kristendommen for alvor møter islam i Europa. Det er her skille går mellom ortodokse kristne i øst, og katolske kristne i vest. Bosnia har i lang tid vært et veikryss for ulike kulturer og påvirkninger. Balkan har til stadig blitt invadert av mektige riker som Romerriket i fra vest, det Østerrikske-Ungarske riket i fra nord, grekerne i fra sør, og ble spesielt påvirket av det mektige Tyrkiske riket. (det ottomanske riket)
Reisekilden anbefaler: Bosnias mest kjente severdighet - Den Gamle Broen i Mostar |
Gamlebyen i Mostar sover rolig om nettene i disse dager. Arkitekturen i den gamle bydelen er i stor grad påvirket av Tyrkia med sine små og trange steinbelagte gater, med små ottomanske hus og butikker. Man finner kafeer hvor det serveres "typisk" tyrkisk kaffe og søtsaker som baklava. Bruk minst en dag i gamlebyen. Ta deg et måltid på en av de mange restaurantene mens du observerer den fantastiske atmosfæren. Besøk ulike museum som lærer deg historien om byen, og fyr løs så mange bilder du kan om du har interesse for foto - denne byen har mange gode motiver å tilby.
Men, det er ikke til å fornekte at det føles rart å vandre rundt i det som ser ut som en søvnig og harmonisk by med vakre bygninger og flott natur rundt - når man tenker på at det ikke er mange år siden Europas verste og blodigste krig foregikk nettopp i disse små gatene.
Her møter man møter både unge og eldre mennesker som alle har sine egne historier og dramaer å fortelle om.
Historisk sett, så har Tyrkia spilt en stor rolle i Bosnia, og de dominerte inntil begynnelsen av 1900-tallet. I dag har de fremdeles en sterk innflytelse på den lokale kulturen i landet - som musikken, maten og arkitekturen rundt.
Islam var vel det vi kan kalle Tyrkias største "gave" til lokalbefolkningen. En stor del av befolkningen konverterte over til islam på 15-1600-tallet, og i all hovedsak er det kun tro og religion som utgjør den største forskjellen mellom en bosnier, en bosnisk-serber og en bosnisk-kroat. De er alle del av samme folkeslag - de er alle europeere.
For å fortsette litt på den tanken, inntil tidlig på 90-tallet før Joguslavia ble oppløst, så var det få som brydde seg om hvilken religion eller gruppering man tilhørte. Om man var muslim, katolikk eller ortodoks spilte liten rolle.
Giftemål på tvers av religion og tilhørighet var svært utbredt. (opp til 30% giftemål på tvers av etnisitet før krigen) Naboer deltok ofte i hverandres høytider og religiøse begivenheter. Det var altså generelt sett en veldig klar forståelse og aksept blant hverandres ulikheter.
Mostar og den berømte broen |
MEN i det Titos Joguslavia falt, begynte ting å skje i drastiske vendinger. Det som tidligere hadde vært et prakteksempel på et vellykket samfunn på tvers av tro og religion, ble nesten over nattet forvandlet til et samfunn hvor hat og bitterhet stod i sentrum. Gode venner og naboer som tidligere hadde sittet på kafe og drukket kaffe i sammen, ble nå til bitre fiender og det var ikke lenge før skudd ble løsnet mot hverandre.
OG I 1993 skjedde det utenkelige, men det alle hadde fryktet kunne skje. Bosnias største og viktigste symbol - Den Gamle Broen i Mostar, bygget av sultanen av Tyrkia på 1500-tallet, ble bombardert og ødelagt av lokale styrker.
I flere hundre år hadde broen overlevd utallige kriger, men nå skulle den altså ødelegges av sin egen befolkning. Etter flere kraftige skudd i fra samme stridsvognen, raser broen, som i århundrer hadde bundet i sammen byens muslimer, katolikker og ortodokse. Og med ett mistet Bosnia sin viktigste historiske attraksjon.
I dag er broen blitt gjenoppbygget, men forholdet forblir anstrengt mellom bosniere, kroatere og serbere. I følge lokale menn, så er det fremdeles en kald krig i luften mellom de ulike grupperingene - kroatiske og bosniske barn går på forskjellige skoler og spiller på forskjellige fotballag den dag i dag. Som under krigen, bor bosniere på østsiden av broen og kroatere på vestsiden - lite har altså endret seg de siste årene.
Tidligere en bank - nå attraksjon for vågale turister som drar inn hit alene |
Mostar opplever i tillegg en ekstrem arbeidsledighet på 40%, så økt turisme til landet er noe både Bosnia og Mostar desperat trenger.
Det vil være med på å gi flere arbeidsplasser, det vil føre til mer investeringer i landet, noe som kan få "ballen" til å rulle forsiktig fremover for Bosnia og Herzegovina.
Du får kanskje inntrykk av at Bosnia er et farlig land å reise til, men det er det i all hovedsak ikke. Som en enkel destinasjon, så har landet allerede opplevd en eksplosiv vekst i antall turister, og myndighetene prøver å tilrettelegge mest mulig for en videre vekst. Om man velger å reise til Bosnia, så gjelder det kun å bruke sunn fornuft.
Det er for eksempel enda tusenvis av landminer rundt om i landet, spesielt i grisgrendte strøk, så ikke finn på å dra på fjelltur alene før du sjekker om området er sikkert eller ikke. Foruten om det, så skal det være lite kriminalitet mot turister. Mest sannsynligvis, så vil en tur til Barcelona være farligere for lommeboken din, enn Sarajevo eller Mostar i Bosnia.
Når sant skal sies, selv om det er mange år siden krigen herjet, så har landet fremdeles mange krigsruiner stående omkring. Faktisk har disse krigsruinene blitt et trekkplaster i seg selv for de som kommer hit. Det å kunne gå rundt å ta og føle på hvordan en krig utspiller seg, har fått tusenvis av nysgjerrige turister til å komme - spesielt unge backpackere er representert, men også eldre turister som kommer hit på vegne av en såkalt arrangert tur.
Ved inngangen til det som tidligere var Mostars største bank |
Ei bok ligger der ensomt forlatt.... |
DET FINNES flere lokale turoperatører som spesialiserer seg på krigsturisme, og det er faktisk et must å delta på en av disse turene selv om det kan høres litt fremmed ut for mange av oss. Men man vil da bli ført rundt av lokale skikkelser som selv enten deltok aktivt i krigen som soldater, eller lokale som måtte rømme landet for å berge livet sitt.
Man får høre om deres sterke og voldsomme historier i fra det som kan kategoriseres som en svært brutalt og blodig krig. Det er lærerikt, spennende og brutalt ærlig, men man drar ikke først og fremst til Bosnia kun for å drikke paraplydrinker og sole seg på en strand. Man kommer hit for å lære, for å se et land som på mange måter føles milevis unna det Europa vi kjenner til, men som allikevel ikke ligger så veldig langt unna oss.
Bildet er tatt inne i det som tidligere var en bankbygning |
Bygningen er kraftig beskutt, og den ble tidligere kalt "the sniper building"under krigen, og ble spesielt fryktet da ivrige snipere stod på toppen og skjøt på alt som beveget seg nedenfor. Soldater eller sivile spilte liten eller ingen rolle.
Pr dags dato, er ingenting blitt gjort for å rive eller rydde opp her. Det pågår fremdeles uenigheter på hvem som skal gjøre hva politisk, og derfor kan man med egne øyne observere hvordan en krigsherjet bygning ser ut. Knust glass, kulehull, patroner er bare en liten del av hva du vil se....
Mostar handler om gammel historie, arkitektur og nyere historie som krigen, men like viktig er det å få med seg en dagstur i området rundt byen. Naturen og landskapet er vakkert og idyllisk. Lite vitner om en forferdelig krig som rammet landet. Man vil se grønne daler og fjell. Små og fredelige landsbyer, og fantastiske fossefall.
Ja, Bosnia er vakkert. Det ligger der med sine nesten 4 millioner mennesker i et område som ligger nord for Hellas og ikke så langt sør for Østerrike. Rett vest ligger det populære ferielandet Kroatia, så om Bosnia for noen kan høres svært fremmed ut, så er det ingen utpost av Europa.
Ta utfordringen å reis hit, om det kun er for noen dager, eller som en liten svipptur i fra strandferien din i Kroatia. Reisekilden hjelper deg gjerne med spørsmål rundt en tur til Bosnia.
For mer informasjon om Bosnia og Herzegovina: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no
Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden
Dette imponerende fossefallet ligger like utenfor Mostar |
No comments:
Post a Comment