Wednesday 4 July 2012

Fascinerende Cappadocia - Tyrkia Del 1


Tyrkia, et land rik av historie og kultur som i lang tid har fungert som en bro mellom øst og vest. Tidligere en stormakt hvor dets grenser gikk i fra Budapest i nord til Bagdad i sør. I dag finner du deilige strender og livlige strandpromenader helt vest i landet. Mektige fjell som reiser seg stolt opp i øst. Man finner byer i verdensklassen som mystiske Istanbul og utrolige naturfenomener som Cappadocia i sentral-Tyrkia. 

OM MAN tidligere kun har besøkt Tyrkia for strender og sol, så har man så vidt skrapet overflaten av et av verdens mest fasinerende land. Tyrkia er en av de kontrastfylte og fargerike landene i verden. I nord grenser landet opp mot Bulgaria og Europa. I sør grenser Tyrkia ned mot land som Syria, Irak og Iran. I midten av disse to kulturelle ekstrempunktene ligger altså Tyrkia.

Om du er trett og lei av å kun ligge på en strand trygt nede i Antalya i 2 uker, vel ta å finn frem eventyreren i deg og dra på oppdagelsestur til Tyrkias mest ikoniske juvel - Cappadocia. En attraksjon helt i verdensklassen!

Cappadocia

Reisekilden anbefaler: Cappedocia

LANDSKAPET er som tatt ut i fra en Starwars film. I det du entrer inn i det som kalles Cappedocia, så befinner du deg ikke lenger på moder jord, men på en planet langt, langt der ute....

Det er slik det føles når du entrer Cappadocia. Landskapet er så surrealistisk at du skulle ikke tro at du befant deg i Tyrkia lenger, men du befinner deg faktisk i et av de mest populære feriedestinasjonene for oss nordmenn. Men i dette området av Tyrkia, så er svenske og norske turister byttet ut med amerikanere, asiatere og australiere. 

Om vi skal være helt ærlige, det ville rett og slett vært synd om du ikke fikk opplevd dette "eventyrlandet" om du velger å reise til Tyrkia. Du vil komme hjem med et mer fargerikt og nyansert bilde av Tyrkia. Du vil ha fantastiske bilder og gode historier å fortelle venner og familie om. Men ikke minst, du vil ha et minne for livet.

HISTORIEN om Cappadocia begynner langt tilbake i tid før Kristus fødsel. Små og mindre kongeriker har holdt til her. De første kristne gikk i dekning i dette området i fra romerske soldater. Det var et perfekt område å skjule seg i og mestepartens av Cappadocias kirker, templer og underjordiske byer kommer i fra denne perioden. Deretter ble alt glemt og forlatt. Cappadocia mistet sin betydning, og det var ikke før en fransk prest oppdaget steinkirkene i 1907 at Cappadocia igjen fant sin plass i verden.

Hva med en luftig svevetur over et fantastisk månelandskap?

I DAG HAR LUFTBALLONGER funnet sin plass over Cappadoica på grunn av svært perfekte luftforhold. Tar man i betraktning det merkverdige landskapet, så vil man kunne få en opplevelse av de svært sjeldne om man våger seg opp i ballongen. Det finnes flere ulike turer man kan velge mellom. Dersom man virkelig ønsker å slå på stortrommen, så er det mulig å leie en hel luftballong for kun to personer. Det koster, men man får VIP-service hele veien. Champagne, drinker og lett mat. Kanskje en perfekt måte å feire bryllupsreise sin på?

Landskapet i Cappadocia er spesielt og på kanten til å være utenomjordisk, men fjellformasjonene er blitt til over millionvis av år. Vulkanske utbrudd skapte dette månelandskapet og resultatet er blitt små minifjell som reiser seg opp overalt hvor enn du går.


 Disse fjellene er så hule og enkle å grave ut, at de menneskene som har bodd her opp igjennom historien, har laget hus og underjordiske byer inn i selve fjellene. Hadde Fred Flintstone visst om Cappadocia, så hadde han følt at han hadde kommet til himmelriket. 

Sannsynligheten er stor for at Fred Flintstone aldri helt kom seg til Cappadocia, men han har fått sin egen "cave bar" i den lille byen Goreme, som også er byen hvor de fleste turene i luftballongene starter i fra. 

Goreme er en liten landsby, men har attraksjoner i verdensklassen. Faktisk er byen i seg selv en attraksjon. Bare det å gå rundt i de små gatene, hvor små hoteller, gjestehus og koselige restauranter ligger er en opplevelse i seg selv. Hele byen er bygget opp av fjell og grotter. Det betyr, man kan legge seg inn på et grottehotell, man kan spise på en grotterestaurant og man kan ta seg en øl på en grottebar.

LEGG DEG INN PÅ ET GROTTEHOTELL I GOREME

TA DEG EN TUR RUNDT I BYENS NABOLAG


FINN DEG EN LOKAL RESTAURANT

GOREME er et perfekt utgangspunkt til å dra på spennende dagsturer rundt om i Cappadocia. Bruk en dag i nabolaget hvor du besøker (1) Goreme Open Air Museum som ligger på verdensarvlisten. I all hovedsak er dette et kompleks av kirker og templer gravd inn i et fjell som alt annet i Cappadocia. Man finner bibelske malerier og symboler. De fleste er rundt 1000 år gamle. Dette museet ligger kun 20-30 min gåavstand i fra landsbyen Goreme. 

Ta deretter å dra på en liten vandretur igjennom (2) Pigeon Valley. 


Det tar ca en time å fullføre hele turen, men det er spektakulært. Man går igjennom dype og trange daler med fjell og grotter i alle fasonger og størrelser.

Enkelte plasser går man forbi forlatte grotter som en gang var hjem til mennesker.




Få med deg (3) the sunset point. Punktet ligger på det høyeste punktet over Goreme, med det tar kun 10 min å komme seg opp. Dette er hva du vil se: 


THE SUNSET POINT - GOREME

THE SUNSET POINT - GOREME

ALLE de tre første aktivitetene er mulig å gjennomføre på en enkel dag. Men, etter å ha brukt en hel dag i Goreme, så anbefaler vi at dere tar en dag ut av denne lille landsbyen. Dra til en av de mange (4) underjordiske byene som man finner i Cappadocia. Byer som kunne holde opp til flere tusen mennesker i månedsvis. De fleste av disse byene ble utviklet av kristne flyktninger, som i første omgang gjemte seg for romerske soldater som ville stoppe spredningen av kristendommen. Noen århundre senere måtte kristne igjen gå under dekning. Denne gangen for muslimske soldater. 

De underjordiske byene er sofistikerte. I en labyrint av tunneler og rom, så kunne både dyr og mennesker overleve i lang tid uten å ha kontakt med omverden over. Det er fascinerende å krype igjennom trange tunneler, som senere fører deg langt ned under jorden til store rom og haller. Man får en liten følelse av hvordan livet var for disse menneskene langt nede i dypet...


En underjordisk by

DERSOM du savner litt av "charter magien" i fra den tyrkiske rivieraen, så er det fullt mulig å avslutte oppholdet i Cappadocia med et tyrkisk mat og et danseshow som holdes hver kveld like utenfor Goreme. Det er ikke til å legge skjul på at det er veldig turistifisert, men det kan være en fin sosial avslutning på noen flotte dager midt i sentral Tyrkia.



For mer informasjon om Tyrkia: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden.

No comments:

Post a Comment