Wednesday 6 June 2012

Disney World - where dreams come true - (Del 1)


"It’s the happiest place on earth!" ET VELKJENT slagord for Disney, og ja - Disney World er en plass med mange forventningsfulle mennesker, både store og små. Det er en plass hvor smil og latter sitter løst. Det er en plass som IKKE vil la deg dra hjem uten mektige inntrykk og nye opplevelser. Verdens største fornøyelsespark er på størrelse med byen San Francisco i areal, og er ikke annet enn imponerende. Men, så elsker amerikanere å imponere og det får de virkelig til i Walt Disney World.

Store parader, skuespill, sang og musikk er en stor del av det som står på programmet ved et besøk innenfor de magiske portene i Disney. Kvelden avsluttes med flere spektakulære fyrverkerishow fordelt utover de forskjellige parkene. Gå ikke glipp av dem. Du vil aldri se et bedre fyrverkeri enn det Disney World gir deg. Det som er litt trist, er at Nyttårsaften i Norge aldri vil bli den samme igjen. Mest sannsynlig blir det en svært trist affære i forhold...

Disney World har i tillegg mange innovative og spennende simulatorer som drar deg rett ut av "virkeligheten, og inn i en helt ny fantasiverden. Det finnes berg og dalbaner, fart og spenning for både store og små på nesten hvert eneste lille hjørne.

Space Mountain i Magic Kingdom
Man kan elske eller hate fornøyelsesparker, men det er noe spesielt med nettopp Disney World. Kanskje er det på grunn av at Disney egentlig ikke handler om kun berg og dal-baner som så mange andre fornøyelsesparker, men først og fremst om deg som individuell gjest. Disney ønsker å ta deg med på en helt spesiell reise de dagene du tilbringer i parken. De ønsker å la dine "dreams come true",om kun for noen ytterst få dager.

Disney World i Orlando består av fire parker; Magic Kingdom, Animal Kingdom, Epcot og MGM studios. I tillegg så finnes det to vannparker, flere golfbaner, 22 ulike hotel-resorts og et downtown Disney område som består av butikker, restauranter, kinoer ++. Det er mye å rekke over, men vi i Reisekilden anbefaler at ingen  av dere prøver å få med dere absolutt ALT i løpet av det første besøket. Man drar ikke til Disney for å delta i et "maratonløp".

Ta heller å fokuser på å ha det morsomt, slik en ferie skal være. Som sagt, utrolig mange stresser for mye de få dagene de har til rådighet. De skal se alt, men ender heller opp med å oppleve lite av parkens mange skjulte gleder. STOPP OPP for å spise god mat på en eller annen spennende restaurant - Disney har et enormt utvalg av forskjellige tema-restauranter. BRUK tiden til å gå rundt i parken med en is eller snack i hånden, mens dere observerer folkehavet av ulike amerikanere som kommer på kryss og tvers av hele USA. FÅ MED dere kontrastene og detaljene i Disney World, slik som all den ulike arkitekturen som er inspirert i fra ulike filmer, og kulturer som USA, Europa og resten av verden.

La oss se litt nærmere på de ulike parkene:

(1) Magic Kingdom


Magic Kingdom er den klassiske Disney parken. Den er den mest besøkte fornøyelsesparken i verden med over 17 millioner mennesker som kommer innom porten hvert år. Skal dere på tur med barna deres over til Disney World, så er denne parken et must å få med seg. Har dere større barn, så kan det være at dere heller vil fokusere mer av tiden deres i parker som for eksempel Epcot og MGM studios.

Det er det klassiske USA som står i fokus til å begynne med i Magic Kingdom. Main Street USA åpner seg stolt opp i det man passerer billettluken i inngangspartiet. Det er en tradisjonell amerikansk gate fylt opp av butikker og restauranter. Det føles nesten som om gaten er tatt rett ut i fra en amerikansk cowboy film. Faktisk er inspirasjonen hentet i fra midtvestens USA, så det er ikke så langt i fra sannheten.

Den amerikanske idyllen forsvinner like raskt som den kom i det man beveger seg nedover gaten. Med ett reiser et majestetisk slott seg stolt opp, og vi er plutselig ikke i USA lenger. Disney magien har for alvor startet, og den begynner først med en vakker og berømt prinsesse...

OM DET er slik at man har en veldig stor fasinasjon for prinsesser, så er det fullt mulig å dra på prinsessefrokost i slottet før parken åpner for resten av publikum. Der blir man servert amerikansk frokost av raske, men smilende servitører. Opp til fem ulike Disney prinsesser, vil en etter en komme for å hilse på nettopp deg ved bordet ditt.

PS: For å delta på denne svært populære frokosten, så bør man være tidlig ute og  bestille et bord flere mnd i forveien.

Om man fortsetter turen innover i Magic Kingdom, så vil man finne opp til seks ulike magiske land representert. Det er blant annet Adventureland som skal gi et bilde av de ulike eksotiske destinasjonene i verden. Som jungler i Afrika, Asia og sør-Amerika. Frontierland er som tatt ut i fra den ville vesten med indianere og cowboyer. Her finner du også spennende attraksjoner som blant annet "the big thunder mountain railroad", "splash mountain"og verdens første innendørs berg og dal-bane, som i tillegg kjører deg på kryss og tvers rundt i det som er et bekmørkt rom. (Space Mountain). Prøv den ut om du tør!

Ta videre turen innom blant annet Tomorrowland, et land som har dedikert seg til tema "hvordan vil fremtiden se ut?" Dette er kun noen få smakebiter -  resten må du oppdage selv....

(2) Animal Kingdom



Noe som svært så mange ikke vet, er at Disney World har sin egen dyrepark, og den er faktisk ikke så liten. Som alt annet i Disney, så er ofte ting STORT og MEKTIG. Amerikanere liker det, så selvfølgelig er også denne dyreparken den største tema-dyreparken i verden. 

Totalt sett, så bor det 1700 dyr her. Man kan dra ut på "ekte" savannetur for å se på løver, giraffer og blant annet elefanter. Drar man til den Afrikanske delen av parken, så vil vegetasjonen, dyrene og lydene  være som tatt ut i fra en afrikansk landsby. Og det er på dette området Disney er flinke. De kan det med å skape opplevelser, og det får de virkelig til i Animal Kingdom. Man blir nesten litt lurt der man går rundt.

Drar man over til landsdelen Asia, så kan man besøke det fiktive landet Anandapur. Et land som har lånt litt inspirasjon i fra fremtredende asiatiske land som Nepal, Mongolia, Indonesia, Kambodsja,  Thailand og India. Er man litt eventyrlysten, så kan man ta den spennende jungelturen kalt Maharajah. Her går man igjennom et område med frodig jungel, vannfall og man kan se ekte asiatiske dyr som for eksempel den asiatiske tigeren.

Animal Kingdom består av totalt 7 ulike regioner/land med hvert sitt spesifikke tema. I tillegg til Afrika og Asia, så er det et must å ta turen innom Discovery Island hvor det ikoniske "Tree of life" står godt plassert. Selveste symbolet på Animal Kingdom. Dette er sentrum av dyrenes rike i Disney World,  og det er også her man finner den fantastiske 4D filmen "it's Tough to be a Bug". En interaktiv og virtuell opplevelse av de sjeldne - som baserer seg på samme film som navnet over.

Dersom man liker å bo tett på "naturen", så er det muligheter for å booke seg inn på et afrikansk savannehotell og bo der i løpet av hele oppholdet ditt i Disney World. Stilen, arkitekturen og maten er bygget rundt det klassiske Afrika. Er du heldig og får rom med utsikt, så kan du ser utover den "afrikanske savannen" med ville dyr.

Tenk deg det, du kan våkne opp til dyrelivet neste morgen, mens du står på terrassen og inntar morgenkaffen. Høres fantastisk ut? Vel, om man besøker Disney World, så er dette en veldig realistisk mulighet for deg og din familie. Disney har igjennom årene blitt eksperter på å tilby unike hotell-løsninger. Det er altså ikke bare i parkene man skal bli fortryllet og underholdt.

Disney's Animal Kingdom Lodge
Disney World har funnet en helt spesiell plass blant Amerikas egen befolkning opp igjennom årene. Det er her de kommer for å feire julen, bursdagen og noen velger til og med å feire bryllupsferien sin her. Enkelte amerikanere er innom her vært eneste år, mens andre spinker og sparer i årevis for å få råd til å reise. I dag, så er det ikke kun amerikanere som har oppdaget hvilken magisk plass Disney er. I større grad drar flere og flere nordmenn over damen for å ta del i Disney eventyret. 

Disney World bygger altså på opplevelser. Det å tre inn i en annen verden. Det å drømme seg bort i fra den til tider så vanlige og grå hverdagen. Det er det de ulike parkene baserer seg på, men det finnes en park til i Disney. En park som har valgt en litt annen vri. 

(3) Epcot


Se for deg en egen park dedikert kun til kultur, mat og drikke, språk og læring. Det finnes en slik park i Disney World. Epcot er delt inn i to forskjellige deler. Den første delen heter "Future World", og her fokuserer Disney på å gi deg  sensasjonsrike attraksjoner innenfor teknologi, innovasjon og vår egen moder jord. Noen av de mest spennende attraksjonene i hele Disney World finner du i Epcot. Blant annet Mission Space. Verdens mest påkostede simulator som tar deg med opp til planeten Mars. Det føles nesten uvirkelig.

I DET øyeblikket du setter deg inn i det som ser ut som en ekte romskip-cockpit, så begynner allerede adrenalin-nivået ditt å stige. Du fester setebeltet ditt. Får videre beskjed om å vente på "count down" i fra hovedsentralen. Deretter hører du at den kraftige motoren bak deg ruser seg kraftig opp, og med ett blir du skutt opp rampen i fra NASA. Ferden opp mot verdensrommet er tøff. Du kjenner G-kreftene ta tak i deg. Like etter blir du pushet tilbake i setet. Du kikker ut av vinduet og ser verdensrommets dype mørke komme stadig nærmere og nærmere. Det føles surrealistisk ekte.

PS: Mission Space ble utviklet av NASA og Disney og kostet mer enn 1 milliard kroner. 

DET FINNES flere spennende simulatorer i denne delen av Epcot, men litt lenger inn i Epcot-parken ligger en like spennende del. Se for deg en stor, men fredelig innsjø. Rundt det vi nesten kan kalle en liten naturperle i Disney, ligger 11 ulike land representert med hver sin lille gate. Her finner man ulike butikker, hus og bygninger ikledd arkitekturen til det aktuelle landet man besøker. Med ett drar man altså i fra avanserte simulatorer og innovative attraksjoner, til kultur, mat og drikke.

Man kan dra til Tyskland for å høre på tysk folkemusikk, mens man spiser på det lokale bakeriet. Etter en liten prat med et par unge tyske ansatte ikledd deres nasjonale kostyme, så kan man fortsette ferden mot Kina for å teste ut et par gloser med mandarin. Får man lyst på en øl i det varme været, så er det bare å sette kurs mot den svært så britiske puben i Storbritannia. I det solen går ned, så er det tid for middag. Hva med å prøve ut det franske brasseriet i Frankrike, hvor stilfulle franske kelnere serverer deg populære  franske retter i fra det berømte franske kjøkkenet...?

Dra til Storbritannia for å ta deg en pils
ELLER besøk stavkirken i Norge

UTROLIG, men sant - Norge har også en egen gate i selveste Disney World i Orlando. På bildet over ser man en typisk norsk stavkirke. Denne ligger helt i begynnelsen av den norske paviljongen/gaten. Fortsetter man innover, så vil man kunne se den norske restauranten Akershus, et norsk-amerikanisert bakeri og en rekke små trehus som skal assosiere bryggen av Bergen. Som i alle de andre utenlandske paviljongene, så finner man kun norske ungdommer som jobber her, slik som man kun finner franskmenn i den franske paviljongen. Det føles rart å gå i det som er en ultra-amerikansk fornøyelsespark, for å så plutselig være "midt i Norge".

IllumiNATIONS: Reflections of earth
GLEM ikke å få med dere Disney Worlds mest spektakulære show; IllumniNATIONS: Reflections of earth. Det er kanskje verdens vakreste fyrverkeri, som i tillegg kommer med et fantastisk koordinert lysshow. Musikken er episk - det er et show dere aldri har sett maken til. Starter klokken 2100 hver eneste kveld i Epcot.


(4) MGM STUDIOS

En liten båttur unna Epcot ligger en park dedikert til filmer, showbusiness og Hollywood. Hele settingen og atmosfæren er bygget som om man var på et ekte "Hollywood set"i California. Dette er plassen for de som drømmer om en filmkarriere, eller som elsker filmer og showbusiness.

Se for deg ulike gater hvor bygninger og hus krasjer nesten inn i hverandre, som det ville gjort på et ekte filmset. Det er en rocka park med utallige show som rockeshow, danseshow, American Idol konkurranser, filmshow, behind the scenes turer, stunts og fartsfylte attraksjoner som Rock'n roller coaster og the tower of terror. For å få en liten smakebit på hva som skjuler seg i denne parken;  kikk på bildene nedover:


Actionfylte scener i fra det populære showet Indiana Jones,





Et actionfylt stuntman show, 







Tower of Terror - tør du å gå inn...? En av de mest populære attraksjonene i MGM og Disney. 











Morsomme og uskyldige parader.., 










Gaten er som tatt rett ut i fra et filmstudio i Hollywood,










Ta den spennende Rock'n roller Coaster - en spinnvill berg og dal-bane innendørs. Alt skjer i mørket..., mens det blir spilt rockemusikk på full guffe!


Disney World er en meget ambisiøs park med over 60 000 ansatte. Alle står klare til å gjøre ferien din så uforglemmelig som overhode mulig. Smilende ansatte ser deg i øynene mens de ønsker deg velkommen og roper ut ” have a magical day!” 


Er du klar for å reise til en plass hvor "dreams come true"....?


For mer informasjon: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80 eller e-post: reisekilden@travelnet.no 

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden. ( Thomas har tidligere jobber for Disney World) 


Kart over Disney World

No comments:

Post a Comment