Saturday, 8 September 2012

Varme kilder i Pamukkale - Tyrkia Del 2

Ikke mange land i verden kan tilby like mye for en enkel turist, som det Tyrkia kan. Her finner man fascinerende landskaper, liberale middelhavsbyer, til strengt konservative landsbyer i sentral-Tyrkia. Velkommen nok en gang til Tyrkia - broen mellom øst og vest.


Reisekilden anbefaler: Varme kilder i Pamukkale.

Pamukkale er en minneverdig "juvel" i Tyrkia. Se for deg dette: du kommer gående ned en liten grusvei på en varm sommerdag i Tyrkia. Plutselig ser du noe som minner om en isbre. Den brer seg halvveis nedover en liten ås. Isbreen er så kritthvit at den kombinert med det kraftige sollyset, blender deg totalt. Man undrer seg over hvordan en såpass kraftig isbre, har klart å overleve den tyrkiske varmen, men i det du nærmer deg den smeltende isen, så innser du at det faktisk ikke er snø eller is du ser foran deg. Det er noe annet som kommer "smeltende" nedover.... det er en varm kilde.

Pamukkale er i dag verdenskjent for dets kritthvite klipper og varme kilder som inneholder store mengder kalk og mineraler. I dag besøkes denne fantastiske attraksjonen av tusenvis av mennesker, men det er ikke bare i moderne tid Pamukkale har blitt besøkt av turister. 

Mennesker i fra både fjernt og nær har strømmet til disse varme kildene, og det opp igjennom tusenvis av år. 

I dag kan Pamukkale skryte av å stå på den gjeve UNESCO verdensarvlisten. En prestisjefull liste som står for verdens kultur og naturarv.



Ja, det er utrolig og svært fascinerende å gå barbeint rundt på dette "kunstige isfjellet" i den varme sommersteiken. Undertegnede har aldri sett noe lignende på sine reiser rundt om i verden, og det står som et lite høydepunkt på ferden igjennom Tyrkia, selv om grottebyene i Cappadocia fremdeles står som nr 1: MUST SEE attraksjon i landet.

Men vær forsiktig i det du klatrer oppover fjellet og de varme kildene. Kombinasjonen av rennende vann og et svært glatt underlag er ikke alltid det beste, og i verste fall kan ferden oppover fjellet bli til en svært våt affære.

Om man ikke hadde visst bedre, så kunne man nesten trodd at Walt Disney hadde tatt turen innom denne delen av Tyrkia for å lage en ny Disney-vannpark, men dette fenomenet er ikke mye magisk. Det er rett og slett Moder Jord som bestemte seg for å være litt ekstra kreativ i skapelsen av Pamukkale, og det er ved synet av slike fantastiske naturattraksjoner man virkelig innser hvor fantastisk og fargefull denne verden er.



I det man vandrer oppover "isbreen", vil man se opp til flere ulike basseng som er fylt opp av den varme kilden. Mange kommer her for å ta seg et lite bad, da det sies at vannet skal ha en svært positiv og lindrende effekt for ulike hudsykdommer. (de lokale myndighetene har blitt strengere de siste årene, og prøver å beskytte de ulike bassengene for bading)

MEN EVENTYRET stopper ikke her. Om man fortsetter noen få minutter oppover det lille "isfjellet", så kommer man frem til en åpen flate hvor den historiske byen Hierapolis ligger. Igjen skulle man nesten tro at man gikk i en kunstig fornøyelsespark i Florida. Fordi hvem hadde forestilt seg at det i tillegg ville ligge en ekte romersk by på toppen av åsen?




Men her får vi både i pose og sekk, for på toppen av åsen ligger historiske Hierapolis. Om ikke alle bygningene er i like god stand, så står det romerske teateret fremdeles der i all sin praktfullhet. Teateret kunne holde opp mot 15 000 tilskuere på sine beste dager, og man kan bare gjette seg til hva som virkelig foregikk der nede...

I det man setter seg ned på tribunen, så kan man ikke annet enn å trekke paralleller til de romerske gladiator kampene som man så ofte har sett på TV. Om verden nok skal sies å ha blitt litt mildere og mindre voldelig på underholdningsfronten i dag, så er det allikevel et tankekors å se disse påkostede romerske tribunene. Selv for tusenvis av år tilbake i tid, så stod underholdningsindustrien svært sterkt tilstede i samfunnet. På den måten har lite forandret seg.




Hierapolis er en by med en lang historie, som først ble en del av det mektige Romerriket i år 190 før Kristus fødsel. Kristendommen fikk et tidlig fotfeste i byen, hovedsakelig på grunn av Jesus disippel Filip som bosatte seg her. Dessverre led Filip samme skjebne som sin forkynner, og måtte bøte livet sitt på korset. Grunnen var en religionskonflikt. Noen århundre senere fikk Filip et eget minnesmerke over graven sin, og det er i dag fremdeles mulig å se deler av dette merket. 

For mer informasjon om Tyrkia: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden






No comments:

Post a Comment