Monday, 28 January 2013

Shanghai - Øst møter Vest

Neon-lys og en ultramoderne skyline på Pudong-distriktet , Shanghai
Shanghai, en gigantby på over 20 millioner mennesker som skriker etter oppmerksomhet. Denne kinesiske havnebyen har på kort tid rukket å bli svært internasjonal, og karakteren av Shanghai kan beskrives som eksklusiv, ambisiøs og til tider svært pengefokusert. Byen har blitt Kina's ansikt utad og et prestisjeprosjekt for å vise at Kina nok en gang er tilbake som en stormakt i verden.

Shanghai har blitt en ikonisk by i Østen med sin kontrastfylte blanding av europeisk og asiatisk arkitektur, og nå en skyline som kunne vært tatt ut i fra New York eller Chicago. "Paris of the East", har gått igjennom mye siden 1930-tallet, hvor Shanghai var den største internasjonale byen i øst-asia. Men etter noen tiår under Mao Zedongs brutale kommunist regime, så gikk Shanghai i fra å være en internasjonal havn med liv og røre, til å bli grå og trist.

Men i dag, etter at Kina igjen åpnet døren på gløtt til omverden i 1979, så har Shanghai nok en gang stormet tilbake på verdensscenen. Denne gangen enda mer ambisiøs og selvsikker enn noen gang tidligere.

Det nyrike Shanghai

Besettelsen etter mote å klær har inntatt Shanghai for fullt.
Det går ikke an å dra til Shanghai uten å få med seg at det pågår en voldsom økonomiske veks i byen, som i resten av landet, men ingen plasser i Kina har det skjedd raskere og mer spektakulært enn i Shanghai.

For å illustrere antall nyrike i Shanghai, så skal det altså bo over 40 000 millionærer i byen og rundt 20 milliardærer. Og med det har også utelivet eksplodert med alle dets  eksklusive coctailbarer, utendørs-lounger på toppen av skyskrapere og eksklusive nattklubber hvor byens nyrike kan boltre seg løs.

Mange av dem er unge, de har tjent raske penger på grunn av gode kontakter og et høyt økonomisk tempo. I kinesisk kultur, (som de fleste asiatiske land) så er det viktig å vise hvor i samfunnet du står hierarkisk sett. Det vil si, om du er nyrik, så står europeiske luksusprodukter høyt oppe på listen. Spesielt innenfor klær og mote, og europeiske bilmerker.

Vandrer man på de "riktige" områdene i Shanghai, så vil man se at nesten annenhver kinesiske kvinne kommer gående ned gaten med en Louis Vuitton bag på skulderen.


En tegning av Shanghai Superbrand Mall, på Pudong.
Byen har hatt en slik formidabel vekst, at det går et utsagn som dette; Shanghai er en drøm for de med penger, med et mareritt for dem uten". Det har seg slik at byen har blitt dyrere og dyrere de siste årene, spesielt med tanke på å kjøpe hus.

MEN ikke alle har fått tatt del i den økonomiske veksten

MEN hvilke områder av Shanghai skal DU sjekke nærmere ut? I en by som har over 24 millioner mennesker + med mange ulike distrikter, så kan det fort bli en liten utfordring å vite hvor man skal ta veien.

Reisekilden skal gi en liten oversikt over hvilke områder som absolutt er verdt å få med seg ved et besøk til storbyen.

1: The Bund

Klassisk europeisk arkitektur står som et sterkt vitnesbyrd til at Shanghai ikke er som alle andre kinesiske storbyer.

Shanghai hadde en tidlig affære med Europa og dens stormakter. Spesielt Storbritannia og Frankrike har lagt igjen sine spor i den kinesiske havnebyen, og det kommer tydeligst frem på the Bund - bydelen som i lang tid var selve symbolet på Shanghai.

Så selv om kinesere vanligvis avskyr alt som ser gammelt ut, så har de med stolthet bevart de gamle britiske bygningene på Pudong, som i dag har blitt et av byens hotteste områder, med eksklusive hoteller, nattklubber, banker og luksuriøse butikker.

Man kan spise fransk mat på en restaurant med en vinkjeller som til og med kan ta pusten i fra en franskmann. Men man har også et rikt utvalg av italiensk, spansk og andre internasjonale kjøkkener. 

Det sies så pent, om man drar til Shanghai uten å dra til the Bund, så kan det sammenlignes som å dra til Paris uten å se Eiffeltårnet, eller til Roma uten å se Colosseum.

En trendy utendørs-lounge på the Bund
Det spesielle med denne delen av byen, er at klassiske Bund ligger på den ene siden av elven med sine ærverdige gamle europeiske bygg, mens rett over, på andre siden av elven, ligger ultramoderne Pudong med sine fasinerende skyskrapere.

Få byer i verden kan stille opp med en slik spektakulær kontrast, og vi anbefaler alle til å enten dra til den flere kilometer lange promenaden langs elven, på the Bund siden.

Eller, spander på deg en drink på en av de mange hotte utendørs-loungene på the Bund, mens du ser solen forsvinne ned i horisonten. I det mørket senker seg, så blir skylinen på Pudong enda mer  spektakulær. Dette er ett av de storehøydepunktene ved et besøk til Shanghai.

PS: Det er også mulig å delta på elve-cruise med god mat og drikke i det mørke senker seg.

Promonaden langs havnen på the Bund.






















Pudong Skyline - Shanghai's finanssentrum

Rett over elven i fra the Bund, finner man noen av verdens høyeste skyskrapere. De står flere hundre meter til værs og er et levende bevis til det økonomiske miraklet Shanghai har vært en del av. Målet for myndighetene i byen er å omforme byen til et av de største finansdistriktene i Asia, og de har allerede kommet langt på vei til å gjøre nettopp det.

Med ca 40 000 utlendinger som bor fast i dette distriktet, så sier det seg selv at det er et vibrant og internasjonalt område.

De to gigant-skyskraperne Jin Mao ( 421m) og World Financial Center ( 491m) kan sees rett frem.


Men får å sette ting i perspektiv; for kun 20 år siden fantes det ikke noe mer enn kun bondeland på Pudong siden. Det var fattige bondegårder med dyr som dominerte landskapet. Det sier bare litt hvor raskt byen har vokst, noe som ikke er annet enn et mirakel i seg selv.

Som besøkende turist i Pudong, så vil du nok bruke mye av tiden til å stirre rett opp i luften, men det er også mulig å ta turen opp i en av de mange skyskraperne. Vi anbefaler blant annet det ikoniske TV-tårnet - Oriental Pearl Tower på 468m. Ved å ta turen helt til det øverste observasjonsdekket, så får man en helt formidabel utsikt utover gigantbyen.

Like i området ligger også Shanghai World Financial Center på 492 meter, noe som gjør skyskraperen til verdens nest høyeste i verden. Men ikke nok med det. Det ligger faktisk et hotell, Park Hyatt, inne i skyskraperen, noe som gjør at nettopp dette hotellet har fått tittelen som verdens nest høyeste hotell. Helt på topp, ligger det også et observasjonsdekk, hvor man kan titte utover Shanghai. Like i nærheten, ligger også en annen gigantbygning, Jin Mao på 421 meter. Også det har et eget hotell på toppen.

TV-tårnet

På toppen av TV-tårnet



Pudong er en ufattelig plass i Shanghai om man liker å se store bygninger og en til tider "crazy" arkitektur, men det har også litt mer å tilby. Dersom man virkelig ønsker å slappe litt av med en velfortjent drink, så anbefaler vi å ta turen til verdens høyeste utendørs LOUNGE Flair på Pudong. En ufattelig utsikt, med god mat og god drikke. Det eneste negative er det høye prisnivået.

Flair Lounge, Pudong

The French Qoncession

Det tidligere franske nabolaget har igjen blitt tildels fransk og europeisk med sine mange små, men koselige restauranter og kafeer. Området er som en verden i fra the Bund og Pudong. Her går livet langt roligere og det kan nesten virke litt stille til tider.

Det finnes flere spennende områder, hvor spesielt franskmenn, men også andre europeere og amerikanere bodde for et par hundre år tilbake i tid.

Det franske kvartalet er stort, men det er et par områder som det er virkelig verdt å ta en nærmere titt på.

Tienzefang er et lite kunstner-område i det franske kvartalet som har vokst opp som en liten landsbygd midt inne i millionbyen Shanghai. Små trange gater med butikker av kunst, kafeer og restauranter er bare en liten del av det man kan finne i dette området. Man kan bruke timevis på å kun vandre opp og ned de små trange gatene for å se på kunstutstillinger og stikke innom artige handcraft-butikker.

Det er en sjarmerende plass som vokste opp i fra et lite kinesisk nabolag av lokale kunstnere. De siste årene har området blitt mer og mer populært, og flere og flere butikker, kafeer og restauranter har kommet til.
























Det eneste lille problemet med Tienzefang, er å faktisk finne det lille kunstner område. Det ligger sentralt i det Franske kvartalet, men allikevel veldig bortgjemt. Det er som en liten labyrint som åpner seg opp i det du spaserer inn i fra veien utenifra.

Men hadde du ikke visst at det lå et par smug langs en tilsynelatende helt normal gate i Shanghai, så hadde du jo ikke vist at jo lenger inn du gikk i et av disse smugene, jo flere små gater ville åpne seg opp. Og jo flere små gater som åpner seg, jo flere restauranter og små butikker ville du finne. Til slutt befinner du deg langt inne i en labyrint av hemmelige gater.

Xintiandi 

Et av Shanghai's eksklusive områder med Fransk inspirert arkitektur.

Området har mange uterestauranter hvor det blir servert alt i fra europeisk mat til asiatisk. Gallerier, små butikker og koselige barer med underholdning på kveldene er bare noe av det du kan forvente deg her.

Xintiandi var det første "lifestyle" senteret i hele Kina, og det tiltrekker seg mennesker i fra alle deler av verdens fire hjørner. Populært blant velstående Shanghainesere. Populært blant Shanghai's internasjonale miljø, og populært blant byens besøkende turister.

I dag ønsker alle kinesiske byer å kopiere Shanghai's Xintiandi.



Nanjing rd
Shanghai's største og mest hektiske shoppingsgate heter Nanjing Rd, og strekker seg helt i fra the Bund og opp flere kilometer til People's square, og helt til Jing An Temple.


Gaten deles inn i east-Nanjing rd og i west-Nanjing rd, hvor east-Nanjing rd er den som ligger nærmest the Bund.

Begynnelsen av gaten er kaotisk, slik som man ser for seg Asia virkelig skal være.

Det er butikker overalt, og overivrige selgere som skal selge deg alt de kan finne på. Da spesielt klokker, DVD filmer, klær og massasje. Mesteparten av disse produktene er selvfølgelig FAKE, så det er gode muligheter til å gjøre et godt og rimelig kjøp om du ønsker noe som ligner på et kjent og dyrt merke.

Så om man velger å bli med en av de mange selgerne, så vil de ta deg med til en sidegate, til en liten butikk. Inne på butikken, så åpner de vanligvis en hemmelig vegg, og VIPS, så er du inne i en ny butikk med hele verdens fake produkter. Bare husk på å være beinhard på forhandlingene.

Drar man videre opp mot west-Nanjing rd, så endrer gatens atmosfære og stil seg betraktelig. All kaoset blir borte vekk og det samme gjelder selgerne. Det blir færre turister, og området blir mer "classy"med finere restauranter, butikker og hoteller.


Old Town 

Selv om store deler av Shanghai har omformet seg selv til å bli en svært moderne by, så finnes det fremdeles tradisjonelle områder i byen, hvor man virkelig føler at man har kommet til det ordentlige Kina.

Gamlebyen i Shanghai er et slikt område, som ikke ligger så langt i fra the Bund. Her kan man gå igjennom gater hvor det lages tradisjonell kinesisk mat på gaten. Hvor kinesere henger opp klærne sine på tørk i trærne rett utenfor husene sine. Man kan finne små butikker og enkle kinesiske restauranter, alt for en svært billig penge.







Mange turister som besøker Shanghai glemmer vekk å titte innom de små tradisjonelle områdene, men vi anbefaler at du tar deg tid til det. Det ligger fremdeles en liten bit av det ordentlige Kina igjen i Shanghai, men disse områdene forsvinner raskt til fordel for gigantiske leilighetskomplekser, skyskrapere, bygninger og kjøpesentre.

Shanghai er en by som har gått igjennom en rivende utvikling de siste årene, og en tur hit passer for deg som liker store byer, men som samtidig har en interesse for Østen og Kina. Det er en spesielt interessant plass for deg som ønsker å se fremtidens Kina, fordi den fremtiden ligger rett foran øynene på oss i Shanghai.

For mer informasjon om en tur til Shanghai: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden.