Sunday, 10 March 2013

En episk togreise til Tibet

En av verdens mest spektakulære tog-turer åpnet for første gang i år 2006. Lhasa Express tar deg med på en reise til Tibet du sent, eller aldri vil glemme. På vei til "verdens tak" vil toget dra deg med opp og over store høyder på hele 5000 meter. Denne togstrekningen har blitt kåret til verdens høyesteliggende jernbane og over hvert enkelt sete ombord på toget, så finner man oksygenmasker i tilfelle noen får høydesyke.

Er du en tog-entusiast, eller om du kun har en liten eventyrer i deg, som liker å oppleve kun for opplevelsen skyld, så kan denne turen virkelig være noe for deg.

Bring med deg en god flaske vin og ei bok, mens du lar toget ta deg med på en over 4000 kilometer forrykende reise på tvers av Kina, helt opp til "verdens tak".


Toget er på vei inn til Tibet "verdens tak"

Det er noe magisk med å sitte på et tog som tar deg med på en reise ut i det ukjente. Man passerer små landsbyer hvor livet går sin vante gang. Landsbyer man mest sannsynligvis aldri vil se igjen. Toget kjører inn til storbyer med gigantiske motorveier og skyskrapere. Man ser travle mennesker som løper i fra en plass til en annen.

FOR et lite øyeblikk, så var man del av et samfunn, men kun for et øyeblikk. Like raskt som man ankommer en ny plass med toget, så vil man også like raskt forlate det. Toget fortsetter ferden videre opp mot sitt endelige mål for reisen og forlater urbane strøk og små landsbyer til fordel for vakre innsjøer hvor man kan se fugleliv, dyr og grønne trær. Deretter påbegynne toget den bratte stigningen opp i fjellene, som senere skal føres oss helt opp til verdens høyeste platå, Qinghai og deretter Tibet.

Å ta toget i fra en destinasjon til en annen er en reise i seg selv, og det er derfor det finnes så mange mennesker som er entusiastiske med å ta nettopp toget. Det som det egentlig kommer ned til er dette; det er ikke destinasjonen, men reisen i seg selv som er det viktigste.

Lokomotivene som drar dette toget er spesialbygget for å takle det utfordrende miljøet og klima som man møter på vei opp til Tibet.

Gjennomsnittshastigheten er 120 kilometer i timen, men mot slutten reduserer hastighten til 100 kilometer i timen, da toget kjører over områder med konstant permafrost.

Utbyggingen av denne utfordrende strekningen regnes som et av Kinas største bragder i dette århundre. Det tok over 20 000 arbeidere for å fullføre det kompliserte arbeidet med å lage en jernbane i områder med konstant permafrost.

Den Tibetanske jernbanen blir ofte nevnt i kinesiske medier, og det har til og med blitt laget sanger om den av kjente kinesiske artister.

Til sammen tar togturen 48 timer, og man får sett et spektar av ulike landskaper i Kina. Starter man i fra kystbyen Shanghai, så vil turen til å begynne med være flatt og kjedelig, og slik vil det fortsette til vi er langt inne i sentral Kina. Bondegårder er å se hvor enn man kikker ut, og det gir en sterk kontrast i fra de gigantiske urbane byene i øst-Kina.

I Kina bygges det ut infrastruktur overalt
Men i det man ankommer Xi An, som er begynnelsen på Silkeruten, så begynner Kina å endre seg kraftig. Gigantiske fjell og store åser kommer til syne og toget begynner å klatre oppover.

Vi kjører forbi og stopper opp i byer omringet av fjell, men fremdeles så har vi så vidt påbegynt den dramatiske turen opp mot Himalaya i Tibet.

ENDA en dag og natt passerer, og det er nå vi har kommet til vår siste dag på toget at turen virkelig blir spennende.

I løpet av natten har toget klatrer oppover store høyder og når du inntar frokosten din, så har vi ankommet det tibetanske platået, i provinsen kalt Qinghai.

I fra her, så vil du bli klistret fast til vinduet ditt de neste 12 timene. Toget vil passere flere store og mektige fjellpass. Steppelandskap og tørre ørkner hvor ingenting gror vil prege landskapet. I en lang periode kjører man inn i områder hvor det ikke er tegn til mennesker eller bosettinger. Toget fortsetter å kjøre oppover, og til slutt ligger man i gjennomsnitt mellom 4-5000 meter over havet.

Slik ser landskapet ut av vinduet i fra passasjertoget

Slik ser landskapet ut vinduet i fra i fra passasjertoget
Luften har blitt tynnere og ingenting gror lenger. Det føles som om man har kommet til verdens ende hvor man skulle tror at ingen kunne bo, og det er like før vi kjører over grensen til Tibet i fra den øde og lite besøkte naboprovinsen Qinghai.

Foran oss ligger Tanggula passet på 5072 meter og rundt oss kan vi se fjell som reiser seg opp nesten 7000 meter. I dette området ligger også verdens høyesteliggende togstasjon, og den berømte Yangse elven har sin opprinnelse i fra dette området.


I bakgrunnen kan man se de mektige fjellene
Følelsen av å sitte på et tog som har nådd et av verdens mektigste landskaper 5000 meter over havet er vidunderlig og ubeskrivelig.

Man har sittet på samme plass i 2 døgn og kikket ut av det samme vinduet. Men i løpet av disse to døgnene så har landskapet forandret seg kontinuerlig og dramatisk

For kun 2 dager siden  forlot vi de gigantiske byene på østkysten av Kina. Deretter fortsatt ferden igjennom tradisjonell bondeland og gårder i sentral Kina. Sakte men sikkert begynte klatreturen opp mot vestkina - og til slutt endte vi opp 5000 meter over havet -  på "verdens tak",  i et landskap så øde og goldt - at man skulle tro at man hadde nådd verdens utkant.

På ferden igjennom  "toppen av verden", så sitter alle passasjerene klistret fast til vinduene. Bilder blir tatt og folk stønner av glede. Den siste dagen på den Tibetanske Jernbanen er ikke annet enn fantastisk.

Men mot slutten av dagen begynner også toget å forlate det høye platået, for å deretter påbegynne turen nedover mot Lhasa, som ligger på 3650 meter. Landskapet begynner å bli langt mer beboelig for både trær, mennesker og dyr i motsetning til store deler av naboprovinsen Qinghai/Tibet. Det blir mørkt og rundt 20-21:00 er man fremme i eksotiske Lhasa, hvor man blir møtt av turoperatøren sin. ( alle ikke-kinesere MÅ ha en turoperatør for å få lov til å få oppholdstillatelse i Tibet )

48 timer med tog er unnagjort, men eventyret i Tibet har så vidt begynt!



LHASA


En liten Tibetansk velkomstseremoni i det du ankommer Lhasa



Potala Palace



Lokale munker

For mer informasjon angående en tur til Tibet: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden.