Thursday 4 April 2013

Lhasa - "byen på toppen av verden"

Lhasa, fremdeles en av verdens mystiske plasser hvor religiøse ritualer og tro er essensen i det dagelige livet. Lokalisert midt på det Tibetanske platået, med verdens høysete fjellkjede - Himalaya rett sør, og 3650 meter over havet, gjør byen til en tider ufremkommelig plass, men i dag bygges flyplasser, veier og jernbanelinjer til Tibet for full rulle.


Ja, det finnes mange ikoniske, fargerike og mystiske steder rundt om i verden som det er verdt å legge av et besøk til, men Lhasa skiller seg ut som en sjelden perle blant alle "juvelene". Tibet er nesten som å komme til verdens ende. Landskapet rundt er goldt og øde med en gjennomsnittshøyde på ca 4000 meter. Det er et område hvor nesten ingenting gror eller spirer, noe som har gjort livet her til tider røft for lokalbefolkningen.

Selv om Lhasa og Tibet i dag opplever stor aktivitet med utbygging av infrastruktur, og en større tilflyttning av kinesere til området, så er det fremdeles gode muligheter til å finne tradisjonell Tibetansk kultur - man må bare skynde seg litt før den kinesiske påvirkingen blir for stor!

Tibet er preget av et tørt og goldt landskap hvor lite gror
I EN LANG periode, så var Tibet en stormakt i Sentral-Asia, hvor det kontrollerte en stor del av Silkeruten og nabolandet Nepal.

Landet var i tillegg i kontinuerlig krig mot det mektige nabolandet Kina, og i en liten periode tok tibetanerne over den tidligere kinesiske hovedstaten Xi An i sentral Kina.

På 1700-tallet forandret ting seg, og Kina invaderte et svekket Tibet, men den kinesiske innflytelsen ble forholdsvis liten på det tidspunktet, hovedsakelig på grunn av et svakere Kina. Litt senere, på 1800-tallet isolerte Tibet seg totalt i fra omverden.

MEN under Maos kommunistregime i 1950, så kom kineserne atter en gang tilbake igjen, men denne gangen var de langt sterkere og mente alvor med å integrere Tibet inn i "moderlandet" Kina. Og siden 1950, så har Tibet altså vært underlagt Kina, det til tross for store protester i Tibet. ( disse protestene foregår den dag i dag, og det har ført til at Tibet åpner og stenger grensene kontinuerlig)


Lhasa - "byen på toppen av verden"



Bruk tiden til å vandre rundt i gamlebyen i Lhasa, det vil være en opplevelse for livet. De kulturelle ritualene, menneskene, røyk og røkelse hvor enn man går, store markeder med tibetansk mat og spennende håndverk er kun noe av hva du vil finne.

 Lhasa er muligens Asias kuleste by å vandre rundt i for å kun titte på mennesker!

Man kan se tibetanske munker kledd i sine røde drakter vandre opp og ned de travle gatene.

Man kan se vanlige mennesker utføre sterkt relgiøse ritualer rett foran øynene på deg.

Noen står på tepper og ber, mens de plutselig kaster seg ned på bakken. Der ligger de langflate i et lite øyeblikk, før de reiser seg opp igjen. Et minutt senere, så kaster dem seg ned igjen, og slik fortsetter det - OPP OG NED, OPP OG NED.

Det får man til å bli forundret over hvor sterkt relgiøse vanlige tibetanere virkelig er. Men samtidig får man en veldig respekt for det en ser.

Alle de religiøse og spennende ritualene foregår i området rundt Jokhang templet som ligger i midten i gamlebyen. Området rundt yrer av tibetanere i alle fasonger, klær og aldre.

Det er når man går rundt i dette området, at man virkelig ser hvor kraftig Tibet skiller seg ut i fra "moderlandet" Kina.

Fargene, skikkene og de lokale tibetanerne er og blir essensen ved et besøk til Lhasa.

Mens de yngre tibetanerne i større grad klær seg i vestlig stil nå til dags, så finner man i stor grad resten av befolkningen, iført tradisjonell bondestil. Noe som får man til å føle at man har gått et århundre tilbake i tid.

Mange tibetanske menn har langt hår, og kan minne litt om indianerstammer i Nord-Amerika, selv om det ikke er noe som tyder på at dem er i slekt...

Til tross for den usikkerheten som eksisterer i Tibet i dag, hvor kineserne bare blir flere og flere, samtidig som at den kinesiske hæren er å se overalt, så virker folk vennlige og smiler ofte når de ser utlendinger, men med en nærmere samtale med guiden vår, så fikk vi et annet svar.

- folk ser glade ut, men innerst inne er dem ulykkelige over situasjonen.

Andre mente igjen at det var hovedsakelig de eldre som virkelig bryr seg om at Tibet mister mer og mer av sin unike kultur mot kinesisk innflytelse, mens de yngre er glade for å få strøm, veier, internett-barer, cafer, etc.

Et utvalg av Lhasas historiske attraksjoner


Jokhang Temple i gamlebyen

























Selv om tibetanerne og deres skikker er noe av det mest interessante ved et besøk til Tibet, så har Lhasa også flere verdenskjente historiske attraksjoner som er et MUST å få med seg, som Jokhang Temple.

Lokalisert midt i gamlebyen, gjør det UNESCO vernede tempelet enkelt å finne, og det blir sett på som det viktigste templet for tibetanerene i hele Tibet. Her kommer lokale i flokk for å be og utføre religiøse ritualer  - det gjør det ekstra spennende og fargerikt for oss vestlige turister.

For de som interesserer seg for arkitektur, så skal templet ha en mikset stil mellom kinesisk, Indisk og Nepalsk arkitektur, noe som heller ikke er så rart, med tanke på at Tibet ligger i grenseland mellom alle disse områdene.

Bruk tiden godt rundt Jokhang og alle de spennende gatene rundt - det vrimler av folk og markeder!

Potala Palce

POTALA PALACE er kanskje det mest kjente palasset i Tibet hvor det ligger hele 3700 meter over havet. Det ligger på en liten ås i Lhasa, noe gjør palasset enda mer spektakulært, vakkert og majestetisk.

Inne i palasset, så ligger det en rekke ulike haller, rom og biblioteker, og det var en gang den offisielle bygningen for regjeringen i Tibet, og derav Dalai Lamas boplass.

P.S: Bruk også tiden utenfor palasset for å iaktta den vakre arkitekturen.


Lhasa, et siste stopp før mektige Himalaya

Mount Everst!

Lhasa er for mange en base for å besøke Himalaya og Mount Everst Basecamp som ligger en 2-3 dagers kjøretur unna. En tur vi virkelig anbefaler!

Vær oppmerksom på at Tibet og Lhasa ligger høyt over havet, og at enkelte kan oppleve høydesyke i det de lander i Lhasa, og det kan ta et par dager å avklimatisere ordentlig.

LES MER OM: En episk togreise til Tibet

De fleste bruker derfor minst 2 dager i Lhasa, før turen går videre til de mektige Himalaya fjellene og Mount Everst.

For mer informasjon angående en tur til Tibet: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden.

No comments:

Post a Comment