Sunday 27 October 2013

Eventyrlige Australia - DEL 1


Verdens største øy går under kallenavnet "down under" for oss på den nordlige halvkule, og har med sin lille befolkning på litt over 20 millioner mennesker allerede gitt verden mye å by på med sine merkverdige og rare dyr, spektakulære landskaper som the big rock og verdens største korallrev, milevis av eksotiske strender og verdenskjente Hollywood skuespillere som Russel Crowe og Nicole Kidman.

Det er en lang flytur ned til "down under", men i dag setter nordmenn seg på flyet i 24 timer som det skulle ha vært ingenting. Ofte så må man fly 12 timer ned til Hong Kong i fra en av de større Europeiske flyplassene, men da har man bare så vidt kommet litt over halveis på flyturen. I fra Hong Kong til Sydney, så venter enda rundt 9-10 flytimer sørover, før vi lander på Sidney Interational Airport.

Australia er langt borte, ja faktisk helt på andre siden av jorden. Man lærte alltid som liten, om man bare gravde et stort nok hull nedover i bakken, så ville man til slutt ende opp i Kina, sannheten er at man ville ha endt opp en plass mellom  Australia og New Zealand!

AUSTRALIA BLE OPPDAGET PÅ 1600-TALLET av Nederland. Disse hollenderne holdt til i nabolaget til Australia, i sin tropiske koloni kalt Indonesia. Men interessen for dette nye landet var ikke stor til å begynne med. Landet ble sett på både som øde og ubrukelig, så det var ikke før den britiske stormakten med Thomas Cook i spissen ankom, at Australia virkelig ble satt på kartet av europeerne.


Landet ble raskt innlemmet i det mektige britiske imperiumet, og deretter bestemte noen kreative herrer i fra England at de skulle sende ned farlige fanger, mange i fra Irland, til denne øde øyen helt på andre siden av jordkloden.

Men ikke lenge etter, så spredde ordet seg om at nok et nyfunnet land var funnet, og eventyrlystne lykkejegere i fra Europa bestemte seg for å slå seil nedover.

SÅ KOM det store gullrushet i Australia, og immigreringen eksploderte uten like.

Landet ble rikere og mer velstående enn noen gang tidligere. Store byer som Sidney og Melbourne vokste frem i rekordfart, og like etter 2 verdenskrig, opplevde Australia et enda større behov for flere immigranter.

De trengte arbeidskraft og kloke hoder, så en stor markedskampanje ble satt i gang i Europa hvor man lovet gull og grønne skoger dersom man kom ned for å bo. Og slik som europeiske immigranter hadde flyttet over dammen til USA, flyttet de nå ned til Australia.

Det er fremdeles mye britisk kultur i Australia, men den geografiske lokaliseringen har endret på et par ting.

 Stranden står i sentrum, ja sjøen har en helt spesiell plass i australiernes hjerter. Her kommer de for å surfe, seile, snorkle og spille volleyball.

Her kommer man med venner og familie for å sosialisere og hygge seg.

Og ikke nok med det. Det er til og med vanlig å legge nasjonale feiringer til stranden, som Australias nasjonaldag og selveste julefeiringen - en  høytid som de fleste av oss i Europa og USA forbinder med snø og julenissen.

Men det er ikke bare stranden som står landet nær. Grillen er like viktig, og det går et utsagn i Australia, at de bor i landet med  ekte menn, og ekte menn griller! 

På grillen så grilles det fersk sjømat, gode og saftige kjøttstykker og selvfølgelig burgere.

Ja disse Australierne dyrker det gode liv, og mange har et laidback syn på livet, men til tross for denne filosofien, så har også Australia noen av vestens lengste arbeidsdager - de har bare lært seg balansen mellom å "work hard - play hard".


Sidney 


Sydney er landets største og første by med nesten 5 millioner mennesker som kommer i fra alle verdens hjørner. Det bor over 200 nasjonaliteter i byen, noe som har vært med på å skape en svært levende og urban kultur.

Dette er til glede for de av dere som er litt matsnobber. Man kan få mat i verdensklassen, og det i fra alle verdens hjørner. For de av dere med en tykk lommebok, så finnes det også et mylder av topp-restauranter som er lokalisert på plasser med fantastisk utsikt over den vakre byen.

Men det er likevel havneområdet i Sydney som er selveste juvelen. Ikke få ganger har denne havnene med det verdenskjente operahuset blitt foreviget på film. Vi anbefaler at du tar beina fatt og bruker en hel dag rundt den vakre promenaden. Her vil du se det blå vannet bade seg i glansen av byens moderne arkitektur, skyskrapere, små øyer og grønne oaser.

Sydney operahus ble åpnet i 1973 og ble bygget av en dansk arkitekt. I dag står operahuset på den gjeve listen over et av verdens mest kjente bygg.

Akkurat den tittelen tiltrekker seg millionvis av turister hvert år, og vi forstår dem godt. Operahuset er en liten skatt om man interesserer seg for arkitektur og moderne design.

For de av dere som måtte ønske, så er det fullt mulig å ta en guidet tur inn i bygget, hvor man kan få et nærmere innblikk i dets historier og arkitektur.


Allikevel, om man virkelig ønsker å oppleve operahuset på ordentlig, slik det er ment å oppleves, så må man bare sjekke ut en av de mange forestillingene som tilbys på et nesten dagelig nivå her. Liker du rock, så kan du gå på rockekonserter i operahuset, eller har du en større forkjærlighet for pop eller teaterforestillinger, så finnes det nok av slike forestillinger også. Det er godt å se at operahuset ikke bare er vakkert å se på, men at det brukes aktivt og i ulike sammenhenger.

Sydney er et god utgangspunkt for de av dere som liker det urbane liv, og som har en sans for mat, kultur og kunst.


The Great Barrier Reef


Se for deg en eventyrlig og fargerik verden under vann som faktisk lever og puster slik som du og jeg. 3000 individuelle korallrev lever side om side i dette enorme området,  og hundrevis av tropiske øyer er spredt utover. Det gjør "the great barrier reef" til et paradis på jord, og ikke nok med det - området står på listen over et av verdens 7 underverker, og kan til og med sees helt i fra verdensrommet!

Om man noen gang er så heldige å få avlagt denne magiske plassen et besøk, så bli ikke forundret om du kommer til å spøre deg dette spørsmålet; er jeg i en Disney film nå, eller er dette på ekte?

Men ja, dette er så ekte som det kan få blitt, og det viser bare hvor kreativ moder jord kan være til tider.

Hun er mer vakker enn de fleste kan forestille seg. 

Dessverre, så er også dette en av de mest sensitive områdene i verden, og korallrevene forsvinner i rekordfart på grunn av globale endringer. 

Siden 1985, har over halvparten av korallene forsvunnet, og man kan undre seg om vi en gang i fremtiden vil miste det som i dag er et av verdens 7 underverker?

Vi får håpe at verden ikke mister en av sine største skatter med det første, så skulle man komme hit på reise, så har man ikke noe annet valg enn å kaste skjorten og dykke ned til en verden som du aldri før har sett.

Se for deg tusenvis av ulike skapninger som lever der nede, rett under havoverflaten. Følelsen av å svømme tett inn på de mest utrolige fasonger av underjordiske skapninger, som fisker i alle slags farger, delfiner, hvaler, hai, krokodiller, og et tusentall andre skapninger - er en så intens opplevelse at det er noe man aldri vil glemme så lenge man lever. 




The great Ocean Road



The great ocean road er en spennende kjøretur langs stupbratte klipper og fjell helt sør i Australia -mellom de to byene Melbourne og Adelaide. Denne delen av Australia skiller seg kraftig ut i fra det bildet vi som oftest har i fra landet "down under.

Kjøreturen langs "the great ocean road", er langt i fra ørken og det flate ingenmannsland som dominerer så mye av Australia ellers.

Et av største høydepunktene på denne dramatiske kjøreturen langs kysten, er plassen som går unna navnet de 12 Disipler.

Se for deg store og stupbratte klipper som den frådende sjøen slår i mot.

Det er sand, stein, sjø og blå himmel - perfekte ingredienser til å ta noen utsøkte naturfotografier.

Det kraftige og stormfulle været, med vinden og sjøen i spissen har i sammen laget sitt eget lille mesterverk og kuttet ut det skjøre fjellet i flere deler.

Resultatet er De 12 Disipler, som står der som sine egne herrer, separert i fra den mektige moderklippen like ved.

Men været og klippene som vi turister i dag beundrer, har en langt mer dyster historie bak seg.

Over 600 skip ligger begravd i sjøen rett utenfor de mektige klippene, og de fleste av disse skipene kom i fra England med britiske immigranter som skulle slo seg ned i Australia.

Tusenvis av menneskeliv gikk tapt, og det kun noen få meter i fra det forgjette landet.

Kombinasjonen av dårlig vær og feil avgjørelser i fra kapteinene, førte til de fatale ulykkene hvor barn, kvinner og menn druknet.

Denne litt mørke historien til de første immigrantene som jaktet på et bedre liv på andre siden av verden, gjør turen til "The Great Ocean Road" enda mer spesiell.

Man ender opp med å få en voldsom respekt over naturens til tider ubarmhjertige krefter. Men det er også denne røffe naturen som får oss til å måpe av begeistring. Den totale kjørelengden er 243 kilometer, og  ferden går igjennom frodig regnskog, øde strender og små koselige byer  hvor man kan stoppe opp for en matbit eller to.


For mer informasjon angående en tur til Australia: Ta kontakt med oss i Reisekilden enten via telefon 38 32 04 80, eller e-post: reisekilden@travelnet.no

Artikkelen ble skrevet av Thomas Danielsen på vegne av Reisekilden.












No comments:

Post a Comment